Cold brew káva - recept, příprava

Co je to vlastně cold brew káva? Ve zkratce by se dalo říct, že je to přesně to co v překladu znamená název cold brew coffee - tedy za studena macerovaná káva. Nebo taky studená káva. Ale nepléct si ji s ledovou kávou v kavárnách, které jsou většinou založené na tom, že vám šoupnou kopeček zmrzliny do kávy. Oproti běžnému postupu přípravy kávy, kde dochází k extrakci chutí za pomocí teplé/horké vody, u cold brew kávy se tohoto dosahuje dlouhodobým prostupem studené vody skrze kávu. Jde o několika hodinový proces, kdy voda skrze zrna postupně překapává a nebo v domácích podmínkách stačí, že kávu necháte ve studené vodě dostatečně dlouho louhovat. Je to velice oblibená kavárenská pochoutka v letních měsících a můžete se ji takto naučit připravovat i doma. Tato cold brew káva je celkově sladší, není tak kyselá (i v případě acidózních druhů káv) a bude spíše mít čokoládové, oříškové tóny chutí. Takže ještě jednou - cold brew káva je alternativní způsob přípravy, kdy káva nepřichází vůbec do styku s horkou vodou. V domácích podmínkách si ji vytvoříte nejlépe tak, že přes noc necháte mletou kávu louhovat ve studené vodě. Ponecháte ji takto namočenou klidně i 12 hodin. Bude to vycházet tak, že dopoledne byste měli mít připravený lahodný cold brew nápoj. Na rozdíl od klasické kávy bude mít sladší chutě, menší kyselost a jeho tóny budou čokoládově lahodné. Tento nápoj si můžete nachystat i ve větším množství dopředu a mít jej v lednici v láhvích. A nebo, pokud se vám nechce čekat, tak za ním vyrazit do kaváren. Pokud si myslíte, že bez horké vody přece nelze připravit chutnou, kvalitní kávu, tak se pletete. Obecně při veškerých kulinářských přípravách slouží oheň jako urychlovač přípravy jakéhokoli pokrmu. Ale kdyby nebylo ohně, tak se teoreticky dají věci připravovat, ale var nám nahradí třeba právě "čas". Tím, že se tak dlouho cold brew káva namáčí ve studené vodě, tak se tím supluje horká voda. A logicky je chuťový efekt velice odlišný. Je škoda tuto kávu nevyzkoušet a možná se do ní i zamilovat.

Cold brew káva příprava

Uplně nejjednodušším způsobem by mohlo být, pokud máte doma věci na french press přípravu, tak toho využít. Do french pressu byste si na noc dali pomleté zrno a zalili vodou a nechali přes noc 11-14 hodin v lednici. Kávu si necháte někde namlít a nebo využijete svůj ruční mlýnek na kávu. Použijete 140 gramů takto mleté kávy a zalijete 1 litrem vody. Poté tedy necháte přes noc v lednici. A pak právě díky french pressu a jeho sítku kávu lehce slijete a přefiltrujete a máte hotové cold brew. Jak už bylo výše řečeno, tak díky tomu, že je káva připravená pomocí studené vody a ne horké, tak je výsledná chuť jemnější a plnější. Chuťový profil je logicky naprosto jiný, protože se chuť neextrahuje pomocí horké vody, ale díky dlouhému pobytu kávy ve vodě studené. Není se vůbec co divit, že většina moderních kaváren má cold brew v nabídce.

Cold brew káva - recept

Pří přípravě cold brew kávy podle výše zmíněného receptu je potřeba se vyvarovat základním chybám, které si zde postupně napíšeme. V první řadě si musí člověk uvědomit, že cold brew není rozhodně klasicky připravená káva horkou vodou, kterou poté vylijete na led. Správný cold brew recept přípravy kávy o horké vodě ani neslyšel. Nikdy se cold brew příprava kávy nedělá za pomocí horké vody, ale vždy jen dlouho dobu extrakce kávového zrna ve studené vodě. Druhou častou chybou při cold brew receptu je kvalita použitých zrn. Velice často lidé použijí staré zrna, které se dlouho válely na nějaké poličce supermarketu. Tohle rozhodně není dobrá cesta. Stejně tak není ale dobré používat čerstvě praženou kávu, například v pražírna kávy Luhačovice. Protože paradoxně cold brew z čerstvě upražené kávy nechutná tak lahodně jako právě z kávy, která je několik týdnů stará. Takže cold brew se stává ideálním kandidátem pro případ, kdy záměrně, ale spíše omylem v domácnosti dojde k zestárnutí vašeho skvělého kavového zrna. Ihned je možnost použít jej na cold brew recept. Tedy klasicky pomlít, zalít vodou přes noc a ponechat v lednici. Takže ještě když to shrnu - tak staré zrna rozhodně ne, čerstvě praženou kávu raději také ne (je to trochu plýtvání), ale několik týdnů staré pražené zrno je ta ideální volba. Jak k tomuto zrnu dospějete - jestli záměrným odložením kávy někam "na potom" a nebo k nezáměrnému zestárnutí balíčku kávy u vás v domácnosti a pak zvolání "nevadí, aspoň si můžu v klidu dělat cold brew!".

Cold brew káva - hrubost mletí kávy

Velice častou chybou také je, pokud si nesprávně namelete kávové zrno na cold brew přípravu. Nesmíte mít zrna pomleta na jemno, ale spíše hrubě. Stejně jako například pro filtrovanou kávu nebo jako to vyžaduje french press příprava. Tím, že se káva tak dlouze luhuje, až 14 hodin, tak by u jemně pomleté kávy došlo k velkému uvolnění chuti a káva by byla příliš kyselá. Prostě někdo vymyslel a odzkoušel, že ideální hrubost mletí kávy pro cold brew je "nahrubo" - tzn. zhruba jako velikost cukr krystal.

Cold brew káva - poměr vody

Poměrem vody a kávy samozřejmě určujete výsledný chuťový zážitek. Proto je tento poměr vody a kávy pro skvělý zážitek naprosto zásadní. V cold brew receptu je často uváděno, že máte dávat půl kila kávových zrn a 3.7 litru vody. Ale tyto poměry a recepty jsou míněné spíše pro kavárny. Asi těžko takové množství doma zkonzumujete, jedině že byste chystali doma párty, v tom případě se vám tento recept/poměr bude hodit znát. Proto pro domácí využití lze samozřejmě z tohoto poměru dopočítat jakékoli množství, které vám bude odpovídat a nebo využít již tento ověřený přepočet. Mnoha lidmi je používaný tento cold brew recept - zhruba 250g kávy zalijete 4 šálky vody (předpokládejme, že 1 šálek má 250 ml vody, tím pádem 4 šálky jsou 1 litr).

ÚČET
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám můžeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více o cookies Rozumím