French Press příprava

Pokud nemáte drahé přístroje a neholdujete složitým postupům přípravy kávy, tak si můžete oblíbit přípravu kávy způsobem nazvavým "french press". Díky této přípravě si během několika minut vykouzlíte lahodnou kávu kdekoli - bude vám stačit mít po ruce horkou vodu. V tomto článku se dozvíte:

  • Jak funguje french press
  • Příprava - postup krok po kroce
  • Čím to je, že káva z něj je tak dobrá
  • Jaký druh kávy se pro french press přípravu hodí
  • Nevýhody a výhody french pressu
  • Dokonalá chuť díky trikům a tipům

Co je podstatou přípravy french press kávy

Co se alternativní přípravy kávy týče, tak french press lze pokládat za jednu z nejjednodušších. Jde o naprosto jednoduchou skleněnou konvičku, která je vybavená stlačitelným sítkem, které je napojeno na píst, na který zatlačíte a síto/filtr sjede až ke dnu, kde namletou kávu přimáčkne kde dnu a nad tím vám zůstane jen lahodný kávový nápoj. Je to opravdu tak jednoduché. Dlouho jsem netušil co french press přesně je a myslel jsem si jaká to nebude věda. A tak je to skoro se vším, dokud to nakonec nepoznáte. Pak si často řeknete "aha, a to je jako celé?". Ano, je to celé. Ještě jinými slovy, jak french press příprava vlastně funguje. Máte skleněnou konvici, tubus, jakoby velkou kádinku. Do ní nasypete nějakou kvalitní výběrovou čerstvě praženou (pokud možno) kávu - hrubost mletí samozřejme pro french press přípravu - a poté zalijete tuto kávu v konvici horkou vodou. Necháte chvíli macerovat. Poté stlačíte píst, který je napojený na síto a to vám sjíždí postupným stláčením níže a níže, až se dotkne dna a mletou kávu vám přitlačí ke dnu. No a tím pádem vám zůstane nad tím hezká lahodná káva. Je to vlastně vytuněný turek. A nebo, což nikdo nedělá, jakobyste si turka vyluhovali pár minut v nějaké nádobě a poté přecedili do hrníčku přes síto. Ve french press přípravě je právě tento proces zautomatizován, zjednodušen až k maximální dokonalosti. Pokud byste pátrali po historii french pressu, tak byste se dostali do poloviny 19. století, kde její objev spočívá. Nejvíce si na něm ujížděli ve Francii v 60. letech, kde mu místně říkali сafetière à piston, což v překladu znamená "kávovar s pístem". A další používané pojmenování (hlavně ve světě) pochází z Anglie, kde pro něj zavedli název coffee press a nebo press pot.

Proč je french press příprava tak skvělá

Základním pravidlem french pressu je, že nesmíte nikdy louhovat mletou kávu ve vařící vodě. Díky tomuto se nezničí cenné oleje a další drobné aromatické částečky. Voda tak má možnost a čas prostoupit do buněčné struktury kávy a dostane tak z ní ty nejlepší chutě, aniž by vystoupila na povrch přílišná hořkost. Užijete si tak skvělou krémovou strukturu a plnou chuť kávy. Někteří lidé dokonce tvrdí, že určité druhy kávy chutnají nejlépe právě ze správně udělané french press přípravy. Pokud nemáte peníze nebo se vám nechce utrácet za zbytečně drahé kávovary a přesto si chcete dopřát jedinečný kávový zážitek, tak french press příprava je ta správná volba po čem šáhnout. Oproti filtrovaným přípravám kávy, které zachycují některé kávové oleje a částečky, tak french press příprava tohle nedělá a chuť je tak plná a krémová. A potom srovnání s moka konvičkou - tam zase káva přechází varem a opět dochází k pozměnění chuti a přícházíte tak o plné aroma, které vám právě french press podá.

Nevýhoda french press přípravy

Jedinou malou nevýhodou, která lze ale snadno řešit je, že nemusíte mít doma kvalitní french press, který nedokáže dobře procedit kávový lógr od vody. Zůstanou vám tak ve vodě kousíčky kávy. Ano, některé french pressy mohou být nedokonalé. To už je pak na výběru konkrétní značky. Dát si s ní na čas a projít si recenze, poradit se v obchodě apod. Jde o to, aby sítko bylo prostě dostatečně husté. Ale na druhou stranu - hrubost mletí pro french press je právě jedna z nejhrubších (tedy největší zrna), takže by neměl být zas takový problém ohledně této věci. Je to jen okrajová záležitost nejlevnějších french pressů.

Jaké výhody french press příprava má

  • Nemusíte utrácet za drahé přístroje - kávovary, které zabírají zbytečně místo
  • Můžete si vychytávat chuť přímo pro sebe a to tím, že budete zkoušet různé stupně hrubosti mletí kávy a pak také poměrem kávy a vody - potažmo můžete experimentovat i s teplotou vody
  • Pokud máte k dispozici nejkvalitnější výběrou kávu - tak french press je právě metoda, se kterou se nemusíte bát si tuto kávu vychutnat - nehrozí zbytečné plýtvání kvalitní kávou, právě naopak - můžete oběvit nevídané chutě
  • Je to ideální pomocník na cesty - stačí vám mít po ruce horkou vodu a luxusní kávu si ve french pressu připravíte kdekoli
  • Postup přípravy je tak jednoduchý, že snadnější už to být ani nemůže - díky tomu se nemusíte bát, že byste cokoli zkazili

French press příprava - krok po kroku

1 . Předehřejte vaši skleněnou či kovovou konvičku . Tu kovovou (většinou z nerez oceli) obzvlášť předehřívejte. A proč? Docílíte tak daleko lepšího výsledku, chuti.

ÚČET
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám můžeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více o cookies Rozumím