Zvolte cenu od / do: 350 - 1210 Kč

Zobrazit / skrýt parametry  

Ruční mlýnek na kávu

Mlýnků na mletí kávy je velká spousta. Můžete si vystačit s ručním, ale pokud se nechcete unavovat, tak si můžete pořídit elektrický. Samozřejmě, že s elektrickým je mnohem míň práce při mletí, ale zase s tím ručním zajižete neopakovatelné kouzlo. Vytvoříte si tak osobní rituál a na ten se jen tak nezapomíná. Je to podobné jako u kuřáků cigaret, kteří si sami balí cigarety z kupovaného tabáku a papírku a filtru. Stane se z toho v určitý moment rituál, na který se těšíte a se který máte daný moment spojený. Nebo to samé je u přípravy čaje. Můžete se v tom naučit vyžívat, nastudovat kouzla jednotlivých směsí a jejich originálních příprav a poté vás to chytne. Budete nastavovat teplotu, dobu luhování, předehřívání mysek, šálků, do kterých čaj podáváte. To samé můžete zažít i u přípravy kávy. Je to kouzlo, může to být věda a nemusí. Klidně byste mohli jen kávu zalít a mít ji na turka. A nebo si připravit french press, poté co se to na internetu naučíte.  Zas taková věda to nakonec není, jen z toho člověk musí udělat rutinu. Stejně tak třeba u přípravy turka. Doporučuje se vodu nepřivést uplně do varu, ale jen tak do 92 stupňů. Poté s ní zalijete mletou kávu, ale nenalijte tam kompletně vodu aby naplnila celý hrnek. Ale nalijte tam jen jednu pětinu obsahu a nechejte tam kávu několik sekund macerovat, třeba 10 sekund bude stačit. No a poté dolijte zbytek. Z těchto okamžiků přípravy se stává rituál. No a stejně tak je tomu u ručního mletí kávy. Prostě si začnete vychytávat postupy, hrubosti mletí a spoustu dalších věcí. Začnete se shánět na odborných článcích a facebook skupinách návody na to, jak nejlépe kávové zrna pomlýt.
 

Ruční mlýnek na kávu vs elektrický

 
Jaký je rozdíl mezi ručním a elektrickým mlýnkem
U elektrického mlýnku se nenadřete. Otázkou je, jakou značku zvolit. Podle mě jsou nejlepší Hario (píše se to s měkkým i a ne jako Haryo). Mají takovou dobrou konzistenci mletí. Frakce toho mletí je stejnoměrná. A používají keramické kameny. Ale nedoporučuji třeba hranatý Hario ruční mlýnek na kávu, protože se blbě drží v ruce, vysypává se. Jeho tělo je spojené drobnými magnety a na ně není uplný spoleh, člověk musí oba kusy mlýnku tlačit k sobě, aby se mu náhodou při mletí nerozletěly a nerozsypal vše po zemi. Někdo si plete zrno se zrním a opravdu nedoporučuji mlýt v mlýnku na kávu zrní, i když by to někoho mohlo svádět. Ale třeba elektrický mlýnek Mahlkoenig EK43 byl původně určený k mletí bylinek. A pak zjistili, že má tak konzistentní mletí, že jej začali používat na kávové zrno.
 
Velké mlýnky v kavárnách jsou lepší v nastavení hrubosti mletí, v rychlosti a konzistenci, což je velice důležité pro kavárny, kde konzistence je naprosto klíčová pro kvalitní výběrovou kávu. Mimochodem, nejlepší výběrovou kávu si můžete kupovat v podnicích jako pražírna kávy Luhačovice. Tak jsou třeba mlýnky, které mají v sobě chlazení nebo ohřívání. A to proto, protože káva neboli kávové zrno mění prostě vlhkostní podmínky a ruční mlýnek na kávu tento handikap nahrazuje. Když nastavuji mlýnek, tak si musím zvážit kolik zrna mi to vymlelo a potom si měřím čas a váhu po vyjetí z kávovaru. A když to teče moc dlouho, tak buďto mlýnek povolím a nebo uberu gramáž. Když to naopak teče moc rychle, pak ruční mlýnek na kávu utáhnu a nebo gramáž přidám, což je logické. Otázkou je jestli chcete šetřit na svých zákaznících a dávat jim kávu z menší gramáže. Takto postupujeme například k kavárnách, kde také používáme oblíbenou značku Mahlkoenig elektrických mlýnků.
 

Hrubost mletí - ruční mlýnek na kávu

U ručních mlýnků se nastavuje hrubost mletí tím, že povolujeme nebo utahujeme šroubek, který je většinou ze spodu mlýnku. Například u Lodosu, což je česká značka vyrábějící mlýnky od roku cca 1926, je nastavování hrubosti mletí právě tímto šroubkem. Poměr kvalita cena je u Lodosu je vyhovující pro lidi, kteří chtějí průměrný ruční mlýnek na kávu na doma, kteří nejsou zarputilí kavárníci. Tyto mlýnky jsou levnější protože nemají keramické mlecí kameny. Ale zato jsou pořád lepší než mlýnky, které mají nože. Ty tu kávu sekají a frakce, hrubost namletého zrna není vůbec konzistentní. Tyto sekací nejsou jen ruční ale i v elektrických mlýncích se nějaké najdou, ale vůbec je nedoporučuji.
 
Nejhrubší mletí kávy se používá pro metodu přípravy french press. Protože káva jak se tam louhuje a není pod tlakem a pouze jej mícháme, tak je důležité, aby káva byla nahrubo, aby uvolnila ze svého těla látky. Čím jemnější mletí, tím se více počítá, že se káva připravuje pod tlakem. Například u kávovaru, v páce pro espresso, je mletí velice jemné. Druhý typ mletí ihned po nejhrubším se používá na filtrovanou kávu. Například V60, Kalita, Batch brew, Cold brew, Aeropress. Takže pro tyto přípravy je doporučená střední hrubost mletí. Má to být menší frakce než cukr krystal, ale hrubší než krupice (té to má být asi nejvíce podobné).
Pak je ještě mletí pro ruční mlýnek na kávu, které je o malinko hrubší než nejjemnější mletí pro espresso, které se používá na turka, zalévanou kávu, mocca konvička. Ale u mocca konvičky je to záludné, protože když tam dáme hodně na jemno pomleté kávové zrno, tak to dýl jakoby ta voda vaří a probublává a to kafe je silnější a není tak hutné. Ale když to máme hrubší to zrno, tak ta káva nemá takové tělo. A pak je teda finálně, nejjemnější mletí na espresso.
 

Espresso - ruční mlýnek na kávu

Na espresso ale v ručním mlýnku je velice těžké namlýt kávu. Je to skoro nemožné, aby se nějaký ruční mlýnek na kávu na toto dal použít. Ale na mocca konvičku a turka již na ručním mlýnku zrno pomelete. Pak je ještě mletí pro Chemex přípravu a tam se hrubost nastavuje na frakci krupice nebo o něco hrubší. Otázkou ale také je jakou máte kávu, jak je stará, jak je vlhká. Čím je káva starší, tím hruběji se doporučuje ji mlýt. Obecné pravidlo gramáže (kolik gramů kávy na kolik ml vody) je 60 g na litr vody. A tím si určujete sílu kávy. Můžete dát třeba i 20g na 300ml (pravidlo 18g na 300ml). Prostě, když dáte větší gramáž, tak získáte logicky intenzivnější chuť kávy. Pak je důležité jak teplou vodou kávu zaléváte. Pravidlem je zalévat kávu vodou 92 - 95 stupňu celsia. Pokud používáte vařící vodu, tak se káva pálí a chutná hořce.
Řadit Pouze skladem
- 6%
Lodos 1945 Lux
Lodos 1945  Luxury je  luxusní   mlýnek na kávu  z pravého a velmi kvalitního  ořechového a třešňového dřeva . Desítky let ověřených postupů, ruční práce a  záruka 10 let , to jsou mlýnky Lodos. Skladem
1 139 Kč Ušetříte: 71 Kč | - 6%
Koupit
- 6%
Hario Skerton
Precizní zpracování a vysoká kvalita, ruční mlýnek na kávu, keramické mlecí kameny a nastavitelná hrubost mletí.  Skladem
850 Kč Ušetříte: 50 Kč | - 6%
Koupit
- 12%
Lodos Temp
Levný a vysoce kvalitní  černý   mlýnek na kávu   s 10 letou zárukou  od tradiční české firmy Lodos! Skladem
308 Kč Ušetříte: 42 Kč | - 12%
Koupit
ÚČET
Využíváme soubory cookies, díky kterým Vám můžeme poskytovat lepší služby. Využíváním našich služeb s jejich využitím souhlasíte. Více o cookies Rozumím